mandag 23. april 2012

Strikkingens merkelige fenomener..

Noen ganger ligger masker, strikkefasthet og pinnestørrelser langt over min fatteevne! Særlig i krysningspunktet mellom disse faktorene kan jeg brått ramle av lasset..
Bildet viser det som inntil nylig var begynnelsen på en tunika til en av de små som kommer. Litt seint ute med fotodokumentasjonen, men når jeg rekker opp en hel kvelds strikking er det brått og i affeksjon!
Oppskriften var fra årets Sandnes babyhefte mandarin petit,(oransje kjole på bildet) lagt opp til str 0-3 mnd med rowan cotton glace på pinne nr tre.

Ettersom jeg strikket så jeg at det ble både løst og ujevnt og vidden minnet mer om str. 12 mnd. Strikkefastheten var også helt feil i forhold til oppskriften så sånn sett er det ikke rart det ble for stort.
Jeg ser jo etter nærmere undersøkelse at cotton glace og mandarin petit ikke umiddelbart går omhverandre, så okei, noe av forklaringen ligger her. Mandarin petit har 27m på 10 cm og cotton glace har 23m på 10 cm, men at størrelsesforskjellen blir så stor!
Men nå kommer hovedpoenget mitt og det jeg ikke skjønner;
Akkurat samme garn og pinnetykkelse oppførte seg helt annerledes  da det ble strikket som bleiebukse! Hvordan kan likt garn, lik pinne og samme strikker gi så forskjellig resultat? Bleiebuksen ble mye fastere og jevnere og strikkefastheten som mandarin petit, eneste forskjell var at da strikket jeg frem og tilbake. Er det det som er svaret?? Jeg pleier da vitterlig å strikke jevnere og penere rundt i glattstrikk, enn rett og vrangt frem og tilbake..

Innspill og erfaringsdeling mottas med takk!
Jeg gir meg for i kveld... ;-)

3 kommentarer:

 1. Pussig! Men som du sier: det kan ha noe å gjøre med frem og tilbake vs rundt og rundt. Jeg vet at mange sliter generelt med kombinasjonen strikkefasthet og bomullsgarn, derfor tør jeg ikke strikke annet enn kopptuer o.l av bomull!

  SvarSlett
 2. Brukte du bambus eller stålpinner på en av de? Mange som strikker forskjellig på de to :)

  SvarSlett
 3. Det Sandnes heftet har jeg ikke fått med meg, ser kjempefint ut! likte særlig bleiebuksa di! Mulig jeg må strikke den til niesa mi.

  Og den forskjellen i strikkefasthet utgjør faktisk ganske mye. På 100 masker vil en forskjell i strikkefasthet fra 27 til 23 masker bli ca 6 cm!! Det er jo et par størrelser, minst! Men garnet ser deilig ut, kanskje du kan gå ned en pinnestørrelse? Eller strikke maskeantall etter en mindre størrelse og følge lengdemålene etter den størrelsen du vil ha? Lykke til! Men jo, det var jammen rart at buksa blei passe størrelse! Jeg pleier å strikke løsere når jeg strikker fram og tilbake, men da burde jo buksa bli størst! Rare greier.

  Og ja, jeg har stikka både babyjakker og genser til meg selv med forkorta rekker bak for å gjøre plagget høyere bak. Noen ganger gjøret det rett etter at ermene er satt på, noen ganger øvers i nakken, noen ganger begge steder. Ofte går de første forkorta omgangene over ermmaskene også. Så oppskrifta stemmer nok! Bare prøv, så får dere se! Det er oftest bare snakk om noen få omganger, 6-8 ca, så det er ikke krise om man hoppet over det, særlig ikke til små barn som gjerne har større mage og bryst enn pukkelrygg. Til voksne er det nok viktigere, ellers kan man ende opp med et plagg som er stramt i halsen forann og med kald glippe bak i nakken.

  Håper noe av dette var til hjelp! Om jeg forvirra mer enn jeg forklarte, så spør igjen! (0: Ha en fin strikkehelg!

  SvarSlett

Takk for at du legger igjen en hyggelig hilsen!